De VitOScan

Vitale medewerkers zijn belangrijk zoniet het belangrijkste voor de organisatie. Vitale medewerkers zijn gemotiveerder, productiever en melden zich minder vaak ziek. Dat is niet alleen fijn voor de werksfeer van de medewerker, maar ook voor u als werkgever. Als werkgever moet u daarom het goede voorbeeld geven. Want goed voorbeeld zal doen volgen. Hoe staat het met uw werkgeversvitaliteit? Doet u voldoende of kunnen er dingen beter? Met de VitOScan komt u erachter hoe de organisatie scoort en waar de verbeterpunten liggen. Dat helpt u bij het uitstippelen van de juiste route richting een (nog) vitalere organisatie. 


Wat is de VitOScan?

Met de VitOScan zijn we in staat om de vitaliteit van werkgevers op een onafhankelijke wijze te meten. We screenen het HR beleid, het Risicomanagement, het Preventiebeleid en tot slot het Vitaliteitsmanagement.

Het is als een health check voor u als werkgever, waarin de resultaten een beeld geven van hoe uw eigen vitaliteit als bedrijf ervoor staat en waar u uzelf naar de toekomst toe kunt verbeteren. Vanuit de thema´s HR-, Arbo-, Preventie- en Vitaliteitsbeleid ontstaat er een analyse, waarbij de sterktes, kansen, ambities en resultaten in kaart worden gebracht. Met de combinatie van uw eigen oordeel, het oordeel van een externe deskundige en de gerichte interviews met sleutelfiguren in vitaliteit, kunnen we een goed beeld geven in waar het verbeterpotentieel ligt. Verder zoomen we in op de faciliteiten die de werkgever biedt, kijken we naar de personele opbouw en stellen we enkele kernvragen omtrent uw veranderbereidheid.

Op deze manier worden ook interne professionals bij elkaar gebracht en krijgt vitaliteitsmanagement(DI) een vaste plek in uw organisatie.


Waarom de VitOScan?

 1. Brengt gemakkelijk focus aan op het gebied van vitaliteit met branche gerelateerde scans, zonder dat de ´slager zijn eigen vlees keurt´
 2. Bevat een integrale beoordeling van HR, Arbo, preventie en vitaliteitsbeleid door opgeleide en geaccrediteerde lokale auditors in heel Nederland
 3. Wordt door een onafhankelijke stichting bewaakt op kwaliteit. Bij voldoende score geven ze een brons, zilver of gouden certificaat uit
 4. Is ontwikkeld met nationale- en internationale kennispartners en onderzoeksorganisaties als UM, HAN & TNO op basis van evidence bases practice
 5. Sluit aan bij de wettelijke verplichting, waaraan slecht 40% van de werkgevers in Nederland voldoet én sluit aan bij de huidige Arbowet & ISO45001
 6. Biedt continuïteit in de verbetering van het vitaliteitmanagement door het abonnementsmodel en zal constant worden doorontwikkeld


Hoe werkt de VitOScan?

1. Zelfevaluatie

De eerste fase van de scan is een digitale zelfevaluatie die bestaat uit een set van ongeveer 180 vragen op 4 verschillende hoofdthema’s plus een aantal aanvullende vragen betreffende Kosten en Baten van Duurzame Inzetbaarheid. Deze vragen worden gezamelijk beantwoord door HR & Arbo.

2. Deskundig oordeel

In de tweede fase worden de beschikbare beleidsdocumenten van de organisatie geüpload in de digitale omgeving en vervolgens beoordeeld door de onafhankelijke auditors.

3. Interviews

In de derde fase houdt de auditor vier interviews met de sleutelfiguren in vitaliteit.

 • Representant WG
 • Representant WN
 • Arboprofessional
 • HR specialist

4. Rapportage

De resultaten uit de eerste fases worden elkaar opgeteld, en getoetst in fase 3. Daarna volgt een eindscore.

Er volgt een managementpresentatie en er wordt een prioriteitensessie gepland.


Nadat de scan is afgerond, zullen er in de opvolgende jaren monitorings momenten worden ingepland onder begeleiding van een Operasana professional. Aan het einde van het derde jaar of begin vierde jaar, zal de scan opnieuw plaatsvinden.


De scan voor u?

Afhankelijk van uw behoefte hebben we de keuze tussen een tweetal modules. Wilt u een eerste aanzet maken en starten met een zelfevaluatie en zelfmonitoring? Dan is de ZelfService Module iets voor u. Wilt u concrete stappen zetten en een analyse van uw eigen situatie door een extern deskundige? Dan is de Partnership Module de beste keuze. Beide modules kennen een doorlooptijd van 3 jaar. Komt u er niet uit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 


Scans

Binnenkort Zelf Service Module

De Zelf Service Module is een volledig digitale zelfevaluatie. Dit is de meest laagdrempelige scan die u kan helpen een eerste focus aan te brengen in uw vitaliteitsbeleid.
 • Volledig digitaal en geautomatiseerd
 • Alleen de zelfevaluatie
 • Een rapportage na het invullen van de vragen
 • Mogelijkheid tot upgrading naar Partnership Module
 • U maakt geen kans op een vignet
 • Geen advies van een Operasana Deskundige
Vraag de scan aan

Partnership Module

Met een Partnership Module doorloopt u alle fases van meten en monitoren begeleid door Operasana deskundigen. Na het verstrijken van de periode zal de meting opnieuw worden uitgevoerd.
 • Digitale zelfevaluatie, deskundigenoordeel en interviews
 • Een uitgebreide rapportage en managementpresentatie
 • Begeleiding door deskundigen
 • Voortgangsgesprekken naar behoefte
 • Bij >60% score een vignet in brons, zilver of goud
Vraag de scan aan

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de scan?

De doorlooptijd van de scan bedraagt twee tot drie weken. Dit is vooral afhankelijk van hoe snel de documenten ter beschikking zijn voor beoordeling. Daarnaast is het ook afhankelijk van de interviews met sleutelfiguren.

Is er fysiek contact nodig om de volledige scan te doorlopen?

Nee, in principe kunnen alle fases, inclusief de managementpresentatie, digitaal worden georganiseerd.

Wat is de looptijd van het partnership/abonnement?

De kwaliteitscyclus loopt 3 jaar. Daarna loopt in principe het partnership/abonnement af en kan het verlengd worden. 

Wie voert de scan bij de organisatie uit?

We hebben in heel Nederland door ons opgeleide deskundigen die kunnen worden ingezet voor het Meten en Monitoren volgens de VitOScan Methodiek. 

Wanneer ik meerdere scans afneem, krijg ik dan een pakketprijs?

Uiteraard, maar dat is ook afhankelijk van de situatie. Wanneer u de scan aanbiedt aan uw klanten, gelden er andere tarieven. Neem contact met ons op voor een uitgebreide prijsindicatie.

Hoe lang is het certificaat geldig?

Het certificaat is maximaal drie jaar geldig, na uitgiftedatum.